Dog Forum banner

Pomoc w nauce korzystania z nocnika

126 views 2 replies 3 participants last post by  GoldieOwner  
#1 ·
Potrzebuję pomocy z treningiem czystości dla 2 szczeniąt.

Lucy ma 9 miesięcy i jest mieszanką Pitbulla. Adoptowaliśmy ją prawie 4 tygodnie temu i mamy problemy z treningiem czystości. Przeczytaliśmy mnóstwo informacji online, ale nic się nie poprawia. Kupiliśmy jej dzwonek dla psa, którego UWILBIA używać, ale tylko wtedy, gdy jesteśmy tuż przy drzwiach lub w tym samym pokoju. To tak, jakby nie łączyła faktów i nie wiemy, jak sprawić, by używała dzwonka, aby dać nam znać, że musi wyjść. To tak, jakby nie rozumiała w pełni, że musi wyjść na zewnątrz. Zrobiliśmy wiele rzeczy, które widzieliśmy online, takich jak dawanie jej suszonych kawałków wołowiny, gdy załatwia się na zewnątrz, chwalenie jej itp. W żaden sposób jej nie karzemy za załatwianie się w domu, po prostu sprzątamy to środkiem enzymatycznym i zabieramy ją na zewnątrz.

Adoptowaliśmy również Charliego, który ma 11 tygodni. Dostaliśmy go około tygodnia temu. Trening czystości jest trochę trudny, ponieważ wyprowadzamy go co pół godziny przez całą dobę. Psy w ogóle nie są same. Ktoś zawsze ich pilnuje.
Pieski mają swobodny dostęp głównie z salonu do kuchni, aby wyjść na zewnątrz i załatwić swoje potrzeby.
Widziałem, jak ludzie robią trening w klatce, więc byłem zainteresowany, aby spróbować. Charlie nie jest przyzwyczajony do klatki i będzie wrzeszczał na całe gardło. Lucy radzi sobie dobrze w klatce.

Czy ktoś ma jakieś wskazówki, jak sobie poradzić z tą trudną sytuacją? Należy pamiętać, że nie spodziewamy się, że będą nauczone czystości z dnia na dzień, po prostu chcemy mieć pewność, że robimy to prawidłowo. Było to dość wyczerpujące, jak można się było spodziewać..

Image

#2 ·
Potraktowałbym to jako dwa odrębne problemy, ponieważ wiek i okoliczności psów są zupełnie inne.

Piesek jest za młody, aby można go było niezawodnie nauczyć czystości. W wieku 11 tygodni po prostu nie ma jeszcze dojrzałości fizycznej. Nie rozpoznaje i nie rozumie jeszcze w pełni sygnałów ze swojej pęcherza, ani nie jest w stanie w pełni kontrolować tego, co robi w związku z tymi sygnałami. Ta dojrzałość pojawia się zazwyczaj około szóstego miesiąca życia, z niewielkimi odchyleniami. Ważne jest teraz, aby skupić się na pomaganiu mu w budowaniu dobrych nawyków; ta podstawa zaprocentuje później, gdy będzie już fizycznie dojrzały.

Robisz dobrze, zabierając go często na zewnątrz, aby upewnić się, że jego zbiorniki są puste. Użyłbym paneli wybiegowych i bramek dla dzieci, aby ograniczyć go do łatwych do czyszczenia powierzchni w domu. Zapobiegaj jego wędrowaniu i robieniu bałaganu tam, gdzie nie powinien. Jeśli nie może dostać się na dywan, nie może wyrobić sobie złego nawyku sikania na dywan. Klatki mogą być przydatne, ale nie są panaceum. Częścią powodu, dla którego klatka działa, jest to, że psy nie lubią brudzić w swoich legowiskach. Psy produkują również mniej moczu podczas snu. Umieszczenie szczeniaka w klatce zachęca go do spokojnego drzemania w swoim legowisku. Jednak gdy szczeniak się obudzi, prawdopodobnie będzie musiał wyjść na dwór. Jeśli nie będzie miał innego miejsca niż klatka, nauczy się sikać w klatce. Wtedy będziesz miał dwa problemy.

Możesz stworzyć silniejszą motywację do sikania na zewnątrz, zabierając ze sobą pół tuzina naprawdę świetnych smakołyków. Zacznij podawać mu te smakołyki, gdy tylko coś załatwi, zanim zrobi choćby jeden krok do przodu z pozycji kucającej. Sikanie na zewnątrz powinno być jak trafienie jackpota w automacie do gry. Gdy zyska kontrolę nad pęcherzem, będzie chciał oszczędzać mocz, aby móc go wydać na zewnątrz, wygrywając kolejny jackpot ze smakołykami.

Co do starszego psa: Czy jest szansa, że ma infekcję dróg moczowych? Podrażniony pęcherz może powodować przeciekanie i dyskomfort u psów. Poza tym, ogólnie rzecz biorąc, uważam, że lepiej jest rozdzielić naukę czystości i naukę dzwonka. Skup się teraz na nauce czystości. Jeśli spędziła swoje szczenięce lata w kojcu lub na wybiegu na zewnątrz, może nie mieć żadnego pojęcia o nauce czystości w domu. Może być przyzwyczajona do sikania, kiedykolwiek i gdziekolwiek poczuje potrzebę. Podobnie jak w przypadku młodszego szczeniaka, ogranicz jej możliwość poruszania się po domu, dopóki nie będzie bardziej niezawodna. Ogranicz ją za pomocą bramek dla dzieci lub kojca. Zabieraj ją proaktywnie co godzinę lub dwie i nagradzaj smakołykami, gdy się załatwi. Nagroda powinna nastąpić natychmiast po tym, jak się załatwi, a nie po powrocie do domu. I znowu, powinien to być jackpot. Wiele smakołyków, jeden po drugim.

Użyj enzymatycznego środka czyszczącego do sprzątania wszelkich zabrudzeń; psy będą przyciągane do poprzednich śladów zapachowych. Nie karć żadnego z psów za sikanie w domu. Psy zazwyczaj nie rozumieją, dlaczego je karzesz. Mogą błędnie dojść do wniosku, że jesteś na nie zły za samo sikanie (co, oczywiście, muszą kiedyś zrobić) lub za sikanie, gdy możesz je zobaczyć. Powoduje to problem, że pies odmawia sikania na smyczy i zamiast tego skrada się do ukrytego zakątka domu. Zrozumieją to wystarczająco łatwo, jeśli zostaną nagrodzone za sikanie na zewnątrz, a ich miejsce toaletowe w domu zostanie nasączone środkiem czyszczącym.

#3 ·
Potrzebuję pomocy z nauką czystości dla 2 szczeniąt.

Lucy ma 9 miesięcy i jest mieszanką Pitbulla. Adoptowaliśmy ją prawie 4 tygodnie temu i mamy problemy z nauką czystości. Przeczytaliśmy mnóstwo informacji online, ale nic się nie wydaje poprawiać. Kupiliśmy jej psią dzwonek, który UWielbia używać, ale tylko wtedy, gdy jesteśmy tuż przy drzwiach lub w tym samym pokoju. To tak, jakby nie łączyła faktów i nie wiemy, jak sprawić, by używała dzwonka, aby dać nam znać, że musi wyjść. To tak, jakby nie do końca rozumiała, że musi wyjść na zewnątrz. Zrobiliśmy wiele rzeczy, które widzieliśmy online, dając jej suszone gryzaki wołowe, gdy załatwia się na zewnątrz, chwaląc ją itp. Nie karzemy jej w żaden sposób za załatwianie się w domu, po prostu sprzątamy ją środkiem enzymatycznym i zabieramy na zewnątrz.

Adoptowaliśmy również Charliego, który ma 11 tygodni. Dostaliśmy go około tygodnia temu. Nauka czystości jest trochę trudna, ponieważ wyprowadzamy go co pół godziny przez całą dobę. Psy w ogóle nie są same. Ktoś zawsze ich pilnuje.
Pieski mają swobodny dostęp głównie z salonu do kuchni, aby wyjść na zewnątrz i załatwić swoje potrzeby.
Widziałem, jak ludzie robili trening w klatce, więc byłem zainteresowany, żeby spróbować. Charlie nie jest przyzwyczajony do klatki i będzie wrzeszczał na całe gardło. Lucy radzi sobie dobrze w klatce.

Czy ktoś ma jakieś wskazówki, jak sobie poradzić w tej trudnej sytuacji? Należy pamiętać, że nie spodziewamy się, że będą nauczone czystości z dnia na dzień, po prostu chcemy mieć pewność, że robimy to prawidłowo. To było dość wyczerpujące, jak można się spodziewać..

View attachment 262669
Cześć właścicielu Lucy i Charliego. Mój szczeniak był dość trudny do nauczenia czystości, kiedy go dostałem, ponieważ nie był dobrze zadbany i przyzwyczaił się do załatwiania się w klatce i brudzenia się nią. Naprawdę koszmarem było nauczenie go czystości, ale oto co zrobiłem. Nie szło to szybko i... w zasadzie musiałem zaczynać od nowa 3 razy, ale w końcu zrozumiał. Po pierwsze, 11-tygodniowe psy nie mogą długo trzymać moczu, jak widać. Zazwyczaj około 2 godzin. Z moim szczeniakiem wychodziłem co 30 minut przez całą dobę, tak jak ty, ale wychodziłem z nim i dawałem mu tylko obszar około 3x3 metry. Ważne jest, aby za każdym razem iść w to samo miejsce. Nie wolno mu było eksplorować poza tym obszarem, dopóki nie załatwił swojej potrzeby. Używałem timera i zostawałem na zewnątrz przez 10 minut za każdym razem. Ważne jest, aby zawsze zachować tę samą ilość czasu. Jeśli złamiesz tę zasadę, Charlie pomyśli, że może naginać zasady i będzie próbował sprawić, byś za każdym razem czekał dłużej. Wkrótce będziesz czekać 30 minut na Charliego, żeby się wysiusiał. Delikatnie podnosiłem mojego psa, jeśli usiadł i natychmiast dawałem mu jego ulubiony przysmak, gdy to zrobił. Dostawał te przysmaki tylko za załatwianie się na zewnątrz, nic więcej. Gryzaki z łososia działały najlepiej dla mojego szczeniaka. Na koniec... i to jest trochę żenujące, ale oceniajcie mnie, jeśli chcecie, bo to zadziałało. Wziąłem małą filiżankę moczu i wylałem ją tam, gdzie chciałem, żeby się załatwił. Zrobiłem to tylko raz, ale dzięki temu po raz pierwszy załatwił się na zewnątrz. Kiedy zaczął trochę więcej wychodzić, zacząłem okazjonalnie nie nagradzać go smakołykiem i powoli zmniejszałem częstotliwość w miarę upływu czasu. Z jakiegoś powodu to przerywane wzmocnienie wydaje się działać lepiej. Był to bardzo frustrujący i powolny proces, który trwał tygodnie, ale konsekwencja się opłaciła i od miesięcy nie miał żadnych wypadków w domu, chyba że był chory. W przypadku Lucy możesz rozważyć sztuczkę, której nauczył mnie trener psów z wieloletnim doświadczeniem. Większość psów nienawidzi wchodzić do swoich klatek, chyba że klatki są za duże. Dotyczy to zwłaszcza sytuacji, gdy minęło kilka pierwszych miesięcy. Więc sztuczka polega na tym, że musisz zostawić Lucy w klatce. Nie może to być zbyt duża przestrzeń, w której może pójść w kąt. Następnie wyprowadzaj ją stosunkowo często. Ponieważ już wyprowadzasz Charliego, mam nadzieję, że nie będzie to zbyt wielki problem. Jeśli Lucy się załatwi, to może pozostać poza klatką przez kilka godzin. Jeśli po kilku godzinach nic nie zrobi lub będzie miała wypadek, wraca do klatki. Zauważ, że klatka nie powinna być karą, więc powinna to być bardzo wygodna przestrzeń z dostępem do wody i być może jedzenia. To jest prawdopodobnie bardziej stresujące dla ciebie niż dla Lucy, ponieważ na pewno nienawidzisz zamykać jej w klatce. Jednak może to być bardzo skuteczna metoda. Zauważ, że Lucy powinna bez problemu trzymać mocz do 6 godzin, a w nocy do 8 godzin, jeśli śpi. Jeśli nie, możliwe, że istnieje problem medyczny, który należy rozwiązać. Infekcje pęcherza są dość powszechne u samic psów w wieku Lucy. Jeśli zrobi coś takiego jak załatwienie się w klatce, jest to jasny znak, że coś jest nie tak, co utrudnia jej kontrolowanie pęcherza. Poradzicie sobie z tym! Powodzenia.